Het kan een lastig onderwerp zijn om te bespreken: je uitvaartwensen. Toch heeft vier op de vijf Nederlanders van 45 jaar en ouder het met vrienden, familie of gezin wel eens over hun uitvaartwensen gehad. De keuze om begraven of gecremeerd te worden, is daarbij met 95% veruit het meest besproken onderwerp, gevolgd door begraafplaats of as-bestemming (53%), locatie (50%) en muziek (50%). Dit blijkt uit representatief onderzoek dat Monuta uitvoerde.[1] Opvallend hierbij is dat Nederlanders wel openstaan voor het bespreken, maar niet overgaan tot het vastleggen van de uitvaartwensen. Tegelijkertijd wenst men wel een uitvaart die past bij wie ze zijn.
Emotionele momenten zijn dé gespreksopener
De momenten waarop Nederlanders spreken over hun uitvaartwensen zijn vaak na emotionele triggers, zoals het horen van een emotioneel lied of het zien van een aangrijpende film. Ook het overlijden van een bekende of het afsluiten van een uitvaartverzekering zijn veelgebruikte momenten waarom men het gesprek over uitvaartwensen start. In de praktijk blijkt dat nabestaanden veelal worstelen met de vraag hoe het afscheid van de overledene er uit moet zien. Slechts één op de vijf mensen legt de uitvaartwensen daadwerkelijk vast.
Persoonlijke uitvaart belangrijk
Tweederde van de Nederlanders vindt het belangrijk dat de uitvaart past bij wie ze zijn. Ongeveer 40% wil een eenvoudige uitvaart zonder poespas en één op de drie hecht belang aan een afscheid waarbij iedereen rustig de tijd heeft om met elkaar bij te praten. Het geloof lijkt in Nederland een kleine rol te spelen; slechts één op de tien wil dat de uitvaart in lijn is met zijn of haar geloof.
Uitvaartwensen vastleggen
Ondanks dat de meeste mensen het niet moeilijk vinden om te praten over uitvaartwensen, neemt slechts één op de vijf de stap om dit ook echt vast te leggen. De belangrijkste reden om uitvaartwensen niet te bespreken of vast te leggen, is omdat men er (nog) niet aan toe is. Andere belangrijke redenen om niet te praten over de eigen uitvaart is omdat men het liever aan de nabestaanden overlaat en men het geen leuk onderwerp vindt om over te praten.
Zorgen wegnemen
Voor nabestaanden is het dus prettig dat de uitvaartwensen van de overledene bekend zijn en daadwerkelijk vastliggen. Zo kunnen misverstanden voorkomen worden en het geeft een geruststellend gevoel.
Naast de emotionele zorgen rondom een uitvaart kunnen er helaas ook financiële zorgen optreden. Want uit onderzoek blijkt dat drie op de tien Nederlanders geen enkele mogelijkheid ziet om de kosten van de uitvaart binnen 30 dagen te kunnen betalen als iemand in hun naaste omgeving overlijdt. Nog eens 12% geeft aan het niet zelf te kunnen betalen, maar verwacht het geld op andere wijze bij elkaar te krijgen. 10% heeft geen idee of ze de kosten binnen de gestelde betalingstermijn kunnen betalen.
Heeft u nog geen voorziening getroffen voor de uitvaartkosten of wilt u weten of u nog steeds voldoende verzekerd bent? Neem dan contact met ons op en vraag een adviesgesprek aan.
[1] Onderzoek uitgevoerd in mei 2016 onder 1093 respondenten van 45 jaar en ouder.
Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.