Bij schade ontstaan door weersomstandigheden en achterstallig onderhoud, loopt u het risico dat uw opstal- en inboedelverzekering de hand op de knip houden. Wat kunt u doen?
Verzekeraars hebben in hun algemene voorwaarden opgenomen dat zij niet uitkeren als de schade is ontstaan door slecht of achterstallig onderhoud, zoals een lekkage aan het dak. Ook schade door fouten in de constructie van het huis valt buiten de dekking. De weersomstandigheden kunnen dan behoorlijk roet in het eten gooien.
- Maak dakgoten regelmatig schoon
Opgehoopte bladeren kunnen lekkages veroorzaken als het flink regent, met natte gevels en vochtplekken aan de binnenkant tot gevolg. Maak daarom regelmatig uw dakgoten vrij van bladeren, mos, zand en vuil zodat ze niet overstromen als het regent. Het niet verwijderen van de bladeren zien verzekeringen namelijk ook als achterstallig onderhoud.
- Controleer het dak
Controleer regelmatig uw dak. Vervang losse of versleten dakpannen door nieuwe. Laat het dakleer los, laat het dan repareren. Verwijder planten en andere begroeiing. Controleer of de overstort nog goed werkt. Kijk of de regenpijp nog goed aansluit of laat een vergaarbak plaatsen. Check of de loodstroken heel zijn en elkaar goed overlappen bij dakranden, dakkapellen en schoorstenen. Ook zo voorkomt u lekkages.
- Ongedierte
Kijk uw woning na op eventuele kieren waar ongedierte door naar binnen kan komen. Met wat simpele ingrepen, zoals het aansmeren van kleine gaatjes met cement (aan de buitenkant) of acrylaatkit (aan de binnenkant), is het al opgelost en voorkomt u schade.
- Kijk de kozijnen na
Verf beschermt kozijnen tegen het weer, zoals regen die in het hout trekt. Begint de verf af te bladderen? Dan is het tijd voor een nieuw laagje verf, voordat de schade al geleden is.
- Waterverbruikers uitzetten
Het is gelukkig nog niet zover, maar als het straks begint te vriezen, kunnen waterleidingen richting de tuin snel kapotvriezen. Draai daarom de buitenkraan dicht en verwijder restjes water uit tuinslangen. Draai het liefst ook ’s nachts kranen dicht om een eventueel waterballet te voorkomen, zoals een glazensproeier en een beluchterkraan.
Door bovenstaande onderhoudstips voor uw woning of bedrijf op te volgen, voorkomt u onnodige kosten en komt u onbezorgd de herfst door. Heeft u nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met uw lokale adviseur.