Uw kat heeft zijn scherpe nagels langs de motorkap van een geparkeerde auto laten glijden. Of uw hond heeft in een onbewaakt moment aan de fauteuil van de buurman geknaagd. Wie is er aansprakelijk voor de schade?
Wie een huisdier heeft weet dat de schade soms uit onverwachte hoek kan komen. Uw speelse kat of hond heeft in een fractie, onbedoeld, iets beschadigd. Met ‘Dat doet ie anders nooit!’ komt u niet weg.
De bezitter van het dier is volgens het Burgerlijk Wetboek aansprakelijk voor de schade. Het gaat daarbij wel om de schade die is ontstaan door de eigen gedragingen van uw hond of kat. Uit de eigen energie van uw huisdier dus.
Wees gerust: in de meeste gevallen dekt uw Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP) deze schade. De meeste mensen in Nederland hebben zo’n verzekering. Deze verzekering dekt de schade als gevolg van wettelijke aansprakelijkheid.
Uw verzekering gaat er vanuit dat de bezitter van het huisdier meestal ook de eigenaar is en het dier voor zijn hobby heeft. Als bezitter heeft u de werkelijke macht over uw huisdier en gedraagt u zich ook als eigenaar. Is er twijfel wie de bezitter is, dan zal uw verzekering dit apart bekijken.
Alle dieren die u voor uw hobby houdt vallen onder deze verzekering. Toch zijn er –bijvoorbeeld in het geval van een hond – uitzonderingen:
– Zet u uw hond bewust aan tot agressie, dan bent u niet verzekerd.
– Soms is er sprake van medeschuld en wordt niet alles uitgekeerd. Bijvoorbeeld als een slachtoffer ondanks uw waarschuwing alsnog uw bijtende hond aait. Het slachtoffer is het risico bewust aangegaan.
Heeft u vragen over deze verzekering of over de aansprakelijkheid van uw huisdier, neem dan gerust contact met ons op.
Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.