Als u overlijdt, blijft uw partner dan financieel verzorgd achter? Omdat de Anw-compensatie regeling bij het ABP van 2018 niet meer bestaat, is het van belang dat u een alternatief vindt.
Vroeg of laat kunt u er mee te maken krijgen; het verlies van een dierbare. Het is niet iets om alle dagen over na te denken en het liefst stoppen we gedachten hierover zo ver mogelijk weg. U denkt misschien dat alles automatisch is geregeld via de overheid en pensioen, maar dit is niet zo.
Het is het goed om samen met een financieel adviseur eens op een rij te zetten wat u zelf zou kunnen en willen regelen. Het gaat vaak om ingewikkelde producten en persoonlijke wensen en omstandigheden; juist daarom is goed advies zo belangrijk. Wat gebeurt er met uw koophuis, de kinderen, uw partner? En hoe zit het als u vóór uw pensioendatum komt te overlijden? Wij kunnen u hier bij helpen. Uiteraard kunt u ook zelf wat zaken in kaart brengen.
Wat kunt u aanvullend regelen als dat nodig is?
Misschien is er al een aantal zaken geregeld door uzelf of uw pensioenfonds:
Wilt u weten wat uw nabestaanden krijgen als u komt te overlijden? Als u weet wat uw partner nodig zou hebben, kunt u kijken naar een oplossing. Wat gaat eruit en wat komt er in? Wat is de verwachting? En wat is bijvoorbeeld de hoogte van de WW als mijn partner zijn/haar baan zou verliezen?
Bovenaan gaven we het al aan: u hebt de Anw via de overheid. Bekijk het eens: valt uw partner onder de voorwaarden om een Anw te ontvangen? En hoeveel? Dit is terug te vinden via svb.nl/anw
Vaak bouwt u ook een partnerpensioen en een wezenpensioen op (of bent u automatisch verzekerd hiervoor via uw pensioenfonds). Bekijk eerst eens via uw pensioenfonds hoeveel dit is en wanneer dit wordt uitgekeerd. U kunt dit in zien in de ‘mijn-omgeving’ van uw pensioenfonds of op uw laatste Uniform Pensioenoverzicht (UPO).
Heeft u zelf iets geregeld zoals via een testament voor een erfenis? Dit is erg verstandig om te doen en niet iets wat u uit moet stellen. Een testament brengt uitkomst en sluit aan bij uw persoonlijke wensen. Indien er geen testament is bepaalt de wet wat er met uw erfenis gebeurt. Door het opstellen van een testament neem u zelf de regie in handen .Wanneer u een goed testament hebt kunt u bijvoorbeeld ook besparen op de erfbelasting.
Heeft u een koophuis? Kijk dan of u een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten. In dat geval zal (een deel) van de hypotheeklasten vervallen als u komt te overlijden. Dit is echt erg verstandig om te doen. Als u hier vragen over heeft neem dan contact met ons op; wij kunnen u hier in adviseren!
Sparen
Hoe kunt u sparen voor nabestaanden? Vergelijk een aantal spaarrekeningen, de rente daarop en de mogelijkheid om uw nabestaanden hier toegang tot te geven bij overlijden. Bijvoorbeeld via een erfenis. Let wel op: als u gaat sparen kan het lang duren voordat u voldoende vermogen bezit om het inkomen van uw partner voor een langere periode aan te vullen.
Overlijdensrisicoverzekering (ORV)
Bij een ORV krijgt de nabestaande eenmalig een bedrag uitgekeerd bij overlijden. De hoogte van dat bedrag kunt u zelf bepalen. Een ORV kunt u bij veel verzekeraars afsluiten, dus dat betekent: uzelf goed laten adviseren!
Nabestaandenverzekering
Een nabestaandenverzekering is een maandelijkse uitkering als aanvulling op het inkomen van de partner. Hier heeft u keuzes in, zo kunt u bijvoorbeeld zelf bepalen hoeveel en hoelang uw partner een aanvullende uitkering ontvangt. Afhankelijk van het bedrag dat uw partner en/of kinderen iedere maand extra nodig heeft.
Erfbelasting
Zowel bij nabestaandenverzekering als bij een ORV kan het zijn dat u erfbelasting moet betalen, al geldt dat niet in alle gevallen. Het is slim om u hier over te laten adviseren door een financieel adviseur.
Bij De Hypotheekadviseur en De Verzekeringsadviseur kunt u terecht met al uw vragen over dit onderwerp. Wij leggen u precies uit wat u kunt doen om uw nabestaanden financieel verzorgd achter te laten. Wij zijn u graag terug bij een van onze vestigingen.
Welke vragen komen aan bod tijdens een gesprek?
Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.