De winterperiode is in aantocht, een tijd waarin veel mensen de sneeuw opzoeken. Maar heeft u zich weleens gerealiseerd hoe het is om met pech langs de Duitse Autobahn te staan? Ook in Nederland staan autobezitters in de wintermaanden steeds vaker met pech langs de weg. We zetten de tips om uw auto zonder schade te laten overwinteren op een rij.
Wees goed voorbereid
Neem voor de winter begint, enkele voorzorgsmaatregelen:
- Controleer uw verlichting en zorg dat de set reservelampjes is aangevuld;
- Behandel de rubbers en sloten van uw autodeuren tegen bevriezing;
- Zorg voor – altijd handig in de winter – startkabels en een sleepkabel;
- Gaat u op wintersport? Zorg voor goede sneeuwkettingen!
Schaf winterbanden aan
- Ga veilig op weg en schaf winterbanden aan. In veel landen, waaronder Duitsland, zijn ze al verplicht. Door de speciale samenstelling blijft het rubber zacht bij lage temperaturen en houdt u voldoende grip op de weg. Winterbanden hebben daardoor een veel kortere remweg dan zomerbanden.
- Controleer regelmatig uw bandenspanning
Doe een wintercheck in de garage
Laat uw auto voor de winterperiode controleren bij uw garage. De belangrijkste onderdelen (accu, remmen, banden, koel- en ruitenwisservloeistof) worden nagelopen om te zien of uw auto winterproof is.
Zet bij vorst uw auto niet op de handrem
- Zet bij vorst uw auto niet op de handrem, maar in de eerste versnelling of in de achteruitversnelling. Dit voorkomt dat uw handrem vastvriest.
- Is uw handrem toch bevroren? Trek hem dan even aan, in de meeste gevallen breekt de ijsvorming en is hij weer bruikbaar.
Geen warm water op een bevroren ruit
Het is verplicht om voor het wegrijden uw autoruiten sneeuw- en ijsvrij te maken. Behalve de verplichting is goed zicht op de weg natuurlijk ook een stuk veiliger. Met een goede ijskrabber of ontdooier is de ruit zo schoon.
- Verwarm geleidelijk uw ruiten en wacht even met het gebruik van de ruitenwissers. Door de vorst kunt u de rubbers kapot trekken.
- Gooi nooit warm water over een bevroren ruit. De ruit kan barsten.
Vergeet uw pas voor hulp bij pech niet
In geval van nood of niet zelf te verhelpen autopech, kunt u altijd een beroep doen op de pechhulp. Heeft u een abonnement, vergeet dan uw pasje niet. Dan bent u een stuk sneller weer op weg.