Tegenwoordig is het grootste gedeelte van uw belastingaangifte al ingevuld. Dat geldt sowieso voor gegevens die bekend zijn bij de Belastingdienst. De dienst achter de blauwe envelop weet echter niet alles. Zo is het aan u om aftrekposten op te voeren rond uw huis en hypotheek. We helpen u op weg met de belangrijkste posten die uw belastbare inkomen drukken.
U mag alleen de aftrekposten opvoeren die niet zijn meegefinancierd in de hypotheek of lening. Als u kosten wel hebt meegefinancierd, dan wordt dit al voor u afgetrokken bij de hypotheekrenteaftrek. Dubbel aftrekken is dus niet mogelijk.
Aangifte voor de zittenblijvers
Bent u in 2018 niet verhuisd en heeft u ook de hypotheek niet laten oversluiten? De volgende aftrekposten zijn in uw situatie het meest relevant:
* Bij erfpachtcanon staat uw huis op grond van iemand anders. U maakt dus gebruik van andermans grond (erfpacht). Het ‘erfpachtcanon’ is de vergoeding die u hiervoor betaalt.
Aangifte voor oversluiters
Woont u nog in hetzelfde huis maar heeft u uw hypotheek in 2018 overgesloten? De kosten die te maken hebben met het oversluiten mag u opvoeren als aftrekpost. Voorwaarde is wel dat u ze niet hebt meegefinancierd met hypotheek of lening. Het gaat om:
* Royementskosten: Bij aankoop van een huis wordt uw hypotheek ingeschreven bij het Kadaster. Bij het oversluiten van uw hypotheek moet de wijziging opgegeven worden bij het Kadaster. De kosten hiervoor noemen we royementskosten.
Aangifte voor verhuizers
Bij het verkopen van uw woning moet u kosten maken. Alleen de kosten voor het wijzigen van de hypotheek in het Kadaster, de royementskosten, mag u als aftrekpost opvoeren. De overige verkoopkosten zijn dus niet aftrekbaar.
Heeft u naast het verkopen van u woning ook een woning gekocht in 2018, let dan op de invoer van uw eigenwoningforfait. Deze moet u twee keer invullen. Voor de periode dat u in uw ‘oude’ en ‘nieuwe’ huis woonde, met de daarbijbehorende WOZ waarden. De kosten voor het kopen van de nieuwe woning mag u wel aftrekken.
De belastingaangifte is door de vooraf ingevulde gegevens vaak snel gedaan. De Belastingdienst heeft er geen problemen mee als u aftrekposten vergeet op te voeren. Voor uzelf is het minder profijtelijk. Tenzij belasting betalen uw lust en uw leven is…
Bron: wegwijs.nl
Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.