Prinsjesdag 2017 was een bijzonder moment: een demissionair kabinet, nog geen nieuw regeerakkoord, en toch een aantal nieuwe maatregelen. Welke financiële veranderingen kunt u in 2018 verwachten? De Hypotheekadviseur zet het voor u op een rij:
- Maximale hypotheek wordt 100%
Het zat er al aan te komen maar het gaat nu ook echt gebeuren; de maximale lening die u in 2018 mag afsluiten voor de waarde van een woning daalt van 101% naar 100%. Het is nu nog belangrijker om eigen geld achter de hand te houden voor bijvoorbeeld financieringskosten en overdrachtsbelasting. Het percentage van het inkomen van uw partner wat wordt meegeteld stijgt wel van 60% naar 70%.
- Maximumtarief hypotheekrenteaftrek omlaag
De hypotheekrenteaftrek wordt per 1 januari 2018 verder verlaagd van 50% naar 49,5%. Deze beperking geldt voor de aftrekbare kosten van de eigen woning zoals hypotheekrente, restschulden, erfpachtcanons en de advieskosten die komen kijken bij het afsluiten van een hypotheek. Deze wijziging raakt alleen huizenbezitters in de hoogste belastingschijf; in 2017 is dat een belastbaar inkomen boven de € 67.072.
- Vanaf 2018 restschuld niet meer fiscaal aftrekbaar
Een restschuld financieren wordt duurder. Per 1 januari 2018 zijn nieuwe restschulden die ontstaan bij de verkoop van uw huis niet meer fiscaal aftrekbaar. U kunt een aantal zaken zelf doen om een restschuld te voorkomen: u kunt hier meer lezen over het voorkomen van een restschuld. De oude restschuldregeling blijft alleen gelden voor restschulden ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017. Lees wat mogelijke oplossingen zijn als er een restschuld ontstaat na 2017.
- NHG – grens wordt aangepast
De NHG-grens wordt vanaf januari 2018 gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft u uw geldverstrekker de zekerheid dat uw hypotheekschuld wordt terugbetaald in bepaalde situaties. Als u de hypotheek niet meer kunt opbrengen vanwege echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van uw partner, springt NHG bij. Ook als ZZP’er kunt u al na een jaar te hebben gewerkt als zzp’er een hypotheek met NHG afsluiten.
- Monumentenaftrek
U mag de kosten voor onderhoud van uw rijksmonumentenpand aftrekken. Wel moet het gaan om kosten die u maakt om het pand in bruikbare staat te houden of te herstellen. Kosten voor verbetering zijn van deze regeling uitgesloten.
Het nieuwe kabinet moet beslissen of de aftrek na 2018 in stand blijft of dat er een subsidie voor in de plaats komt.
- WOZ-waarde stijgt
De gemiddelde WOZ-waarde van woningen stijgt in 2018 met 5 tot 7 %. Dat schrijft de Waarderingskamer (de toezichthouder op de uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ)) in een brief aan de staatssecretaris van Financiën.De WOZ-waarde is van invloed op de hoogte van een aantal belastingen voor huiseigenaren. Denk aan de OZB, watersysteemheffing, eigenwoningforfait (in de inkomstenbelasting) en de schenk- en erfbelasting.
- Verplicht sparen VvE’s
Op 1 januari 2018 treedt een nieuwe wet in werking die VvE’s aanmoedigt een minimumbedrag opzij te leggen in een reservefonds voor onderhoud aan bijvoorbeeld het dak of de lift. VvE’s moeten gaan sparen aan de hand van een meerjarenonderhoudsplan (mjop) of elk jaar 0,5 % van de herbouwwaarde van het appartementencomplex opzij leggen. In de wet is geen boete of sanctiebepaling opgenomen; de wet is een extra juridisch middel voor eigenaren die willen sparen en die te maken hebben met mede-eigenaren die dat niet willen. Van de hoofdregel om te storten in het reservefonds mag afgeweken worden, wanneer 80 % van de eigenaren hiermee instemt.
- Verlaging rendementspercentages (box 3)
U betaalt geen belasting over de werkelijke opbrengsten op uw vermogen, maar de opbrengst wordt vastgesteld met behulp van jaarlijks vastgestelde percentages. Dit heet het forfaitaire rendement. In 2018 daalt het tarief voor het forfaitaire rendement voor sparen naar 1,30 % (2017: 1,63 %) en voor beleggen naar 5,38 % (2017: 5,39 %). De verwachting van de staatssecretaris is dat deze percentages verder zullen dalen in 2019. Voor sparen wordt een tarief verwacht van 0,89 % en voor beleggen 5,33 %. Dat betekent dat de belastingdruk op uw vermogen komende jaren zal dalen.
Voor meer informatie over de Miljoenennota, Rijksbegroting, het Belastingplan en alle bijbehorende documenten, zie de Prinsjesdag 2017 stukken.
Bron: EigenHuis.nl