Huizenbezitters laten in veel gevallen geld liggen als ze een nieuwe hypotheek afsluiten.
Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat 90 procent van de huiseigenaren bij een renteherziening ”gewoon” het nieuwe rentevoorstel van de hypotheek van zijn bank accepteert, terwijl ze elders misschien goedkoper uit zijn. Bijna 60 procent hiervan heeft niet eens overwogen over te stappen.
Sinds 2013 zijn geldverstrekkers verplicht klanten drie maanden voordat een rentevaste periode afloopt met een nieuw rentevoorstel te komen. In de meeste gevallen wordt volgens VEH door klanten blind bij het kruisje getekend, terwijl ze bij andere kredietverstrekkers mogelijk honderden euro’s per jaar goedkoper uit kunnen zijn.
Volgens de VEH zijn aan de overstap naar een andere aanbieder weliswaar kosten verbonden, maar deze kunnen vaak snel worden terugverdiend. De vereniging roept huiseigenaren daarom op om actiever op zoek te gaan naar concurrerende aanbiedingen.
Vooral voor huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek bij een van de drie grote banken kan het volgens de VEH lonen om over te stappen. Zij laten gemiddeld een 0,3 procent lagere hypotheekrente voor een rentevaste periode van tien jaar liggen. Voor een rentevaste periode van twintig jaar loopt dit op tot 0,7 procent.
Verder blijkt uit het onderzoek dat huiseigenaren die de overstap naar een andere geldverstrekker wel wagen veel vaker voor een rentevaste periode van twintig jaar of langer kiezen. Dit geldt voor 42 procent, tegenover 10 procent van de mensen die bij dezelfde geldverstrekker blijven.
De Vereniging Eigen Huis heeft het onderzoek uitgevoerd onder 575 leden met een hypotheek waarvan de rentevaste periode afliep in de periode 2015-2017.
Bron: Nu.nl
Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.