Ouders met een laag inkomen, die een minderjarig kind hebben op een BOL-opleiding (Beroepsopleidende leerweg) in het mbo hoeven zich geen zorgen te maken of zij de schoolkosten wel kunnen betalen. Een BOL-opleiding is een dagopleiding, waarbij de leerling de hele week naar school gaat.
Praktijk
Tijdens de opleiding doet de leerling praktijkervaring op wanneer hij of zij op stage gaat bij een erkend leerbedrijf. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Per opleiding is het verschillend hoe vaak de leerling op stage gaat. Wel bestaat er een regeling dat tenminste 20% van de BOL-opleiding uit stage moet bestaan. Deze regeling maakt de BOL-opleiding zeer praktijkgericht.
Ook met terugwerkende kracht
Mbo-scholen mogen deze kosten voorschieten of overnemen. Ze kunnen de leermiddelen aanschaffen om ze vervolgens in bruikleen aan de studenten te geven. Ook als ouders al kosten voor dit schooljaar hebben gemaakt, kunnen zij bij de school aankloppen. Met de MBO Raad en de Stichting Leergeld is afgesproken dat de scholen kosten ook met terugwerkende kracht mogen betalen. Dat heeft minister Bussemaker de scholen in een brief laten weten.
Gelijke kansen
Minister Bussemaker stelt dit jaar € 5 miljoen beschikbaar om ouders met een laag inkomen tegemoet te komen in de schoolkosten. “Kinderen mogen niet tot een andere schoolkeuze gedwongen worden omdat hun ouders het niet kunnen betalen. Iedereen moet gelijke kansen krijgen”, aldus de bewindsvrouw. Het geld is nadrukkelijk bedoeld voor ouders met lage inkomens die de schoolkosten echt niet kunnen betalen. Het kan daarbij gaan om studieboeken, speciale kleding, een laptop, of andere benodigdheden zoals materialen. De scholen krijgen het geld en moeten ervoor zorgen dat het goed terecht komt.
Bron: www.eufin.nl
Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.