Nadat de Nederlandse tienjaarsrente op 17 maart het hoogste niveau in een jaar van 0,73% had bereikt, duikelde deze tot 0,43% op donderdag. Eenzelfde beeld deed zich voor in veel andere Europese landen. In de VS vloog de tienjaarsrente nog harder omlaag, van 2,63% tot 2,24%.
De rentedaling op Nederlandse staatsobligaties betekent niet direct dat hypotheekverstrekkers hun rente gaan verlagen, maar duidelijk is wel dat verhogingen voorlopig niet aan de orde zijn.
Veilige haven
Beleggingsstrateeg Simon Wiersma van ING schrijft de terugval van de obligatierentes enerzijds toe aan de geopolitieke spanningen, waardoor beleggers in zogenoemde veilige havens als goud en staatsobligaties vluchten. De bron van de onrust is vooral de VS, die eerst in Syrië raketaanvallen uitvoerde en vervolgens een vloot richting Noord-Korea stuurde in reactie op de voorgenomen kernproef van deze dictatuur.
Voor de VS somt Wiersma nog specifieke redenen voor de rentedaling op. „De Fed voert een voorzichtig rentebeleid. Bovendien is de hoop op een aantrekkende economische groei naar de achtergrond gedrongen. De invoering van zijn stimuleringsplannen, onder meer de extra investeringen in de infrastructuur, neemt namelijk veel meer tijd in beslag dan eerder werd voorzien.”
Inflatie blijft beperkt
De beleggingsstrateeg constateert dat de achterblijvende inflatie en de opstelling van de Europese Centrale bank de rente in de eurolanden drukken. „De inflatie neemt ten opzichte van februari weer af, deels door het verminderde opwaartse effect van de energieprijzen. Daarnaast is de loondruk beperkt. En de ECB blijkt toch geen haast te maken met het afbouwen van het obligatieopkoopprogramma. Ook een eerste renteverhoging laat nog enige tijd op zijn wachten.”
Bron: Telegraaf.nl