De meeste mensen trouwen tot nu toe in gemeenschap van goederen, een kleine groep kiest voor huwelijkse voorwaarden. Maar de wet is veranderd, voortaan trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. En dat heeft consequenties. Welke?
Vooropgesteld: bent u al getrouwd in gemeenschap van goederen, dan blijft dat natuurlijk zo. Stapt u vanaf nu in het huwelijksbootje dan doet u dat automatisch in beperkte gemeenschap van goederen.
Tot nu toe was u door uw ja-woord ook letterlijk in gemeenschap van goederen getrouwd. Dat hield in dat u en uw kersverse echtgenote vanaf dat moment alle bezittingen én schulden samen zijn gaan delen. Bij een eventuele scheiding draait u dan ook op voor oude schulden van uw ex-partner. Heeft u een eigen huis? Dan moet u bij verkoop de opbrengst eveneens samen delen.
In de nieuwe situatie blijven schulden en vermogens van vóór het huwelijk ook na een scheiding bij dezelfde persoon. Ontvangt u tijdens het huwelijk een leuke erfenis van een familielid, dan blijft dat uw vermogen. Bouwt u tijdens uw huwelijk samen vermogen op, bijvoorbeeld de overwaarde van uw huis, dan moet u dat bedrag samen delen. Dat geldt overigens ook voor eventuele opgebouwde schulden.
Wilt u uw privévermogen en gezamenlijk vermogen toch nog scheiden, dan kunt onder huwelijkse voorwaarden trouwen. Om die voorwaarden vast te leggen moet u naar een notaris.
In de nieuwe situatie – de beperkte gemeenschap van goederen – is het verstandig om vooraf uw schulden en bezittingen per persoon in kaart te brengen en vast te leggen. Ook is het belangrijk om waardevolle persoonlijke bezittingen te laten beschrijven. Beslist u samen om alsnog in algehele gemeenschap van goederen te trouwen, dan kunt dat laten vastleggen bij een notaris.
Een scheiding heeft ook gevolgen voor uw pensioen, inkomen, hypotheek en lopende verzekeringen. Raadpleeg in die gevallen uw adviseur. Het voorkomt dat uw huwelijksbootje in nog zwaarder weer komt en kapseist.
Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.