Onnodig veel huishoudens hebben geen kans op de woningmarkt door te strenge en onnodige regels. Dat zegt voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland maandag naar aanleiding van nieuw onderzoek.
Hij roept op om de regels, die ooit bedoeld waren om woningkopers tegen zichzelf te beschermen, te versoepelen.
„De grootste gevaren voor de betaalbaarheid van je hypotheek zijn namelijk nog steeds inkomensverlies door echtscheiding, werkloosheid en ziekte”, aldus Verhagen. „Daar helpen de strikt toegepaste Nibud-normen helaas niet tegen. Het enige dat ze doen, is onnodig veel mensen de toegang ontzeggen tot een hypotheek.”
In Nederland zouden om die reden circa 200.000 huishoudens niet in aanmerking komen voor een passende hypotheek.
Volgens Verhagen zouden mensen met een inkomen tot 30.000 euro net iets meer moeten kunnen lenen, zeker als ze een woning kopen die energiezuinig is. Met dat laatste mag de bank nu nog geen rekening houden. Bij tweeverdieners zou er iets meer rekening moeten worden gehouden met het tweede inkomen.
Verder zou het volgens de voorman van Bouwend Nederland goed zijn om hoogopgeleiden meer te laten lenen, juist omdat dat een groep is waarbij door de bank genomen sprake is van een forse stijging van het inkomen in de eerste jaren van hun werkende leven.
De versoepeling van de regels zou niet noemenswaardig meer risico’s opleveren voor hypotheekverstrekkers. Het risico op wanbetaling in Nederland is volgens Bouwend Nederland minder dan 5 procent. Het aantal gedwongen verkopen was op het toppunt van de crisis in 2011 minder dan 0,1 procent van het totaal aantal verstrekte hypotheken.
Bron: Telegraaf.nl
Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.