Het kabinet heeft een noodwet naar de Tweede Kamer gestuurd die het wettelijk mogelijk maakt dat een testament of wilsverklaring niet noodzakelijk fysiek ondertekend hoeft te worden door de cliënt. In extreme gevallen, als iemand bijvoorbeeld niet in staat is een handtekening te zetten, kan het testament toch juridisch waterdicht tot stand komen. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van een audiovisuele verbinding (beeldbellen), bijvoorbeeld via Join.me of Zoom.
Erfrechtadviseurs en notarissen hebben het vanwege de coronacrisis drukker dan ooit. Ze worden overstelpt met vragen van mensen, die uit voorzorg alsnog een testament willen laten opstellen of zeker willen weten of hun bestaande wilsverklaring in orde is. Mensen willen checken of ze alles goed geregeld hebben. Ook komen er verzoeken binnen om informatie over het opstellen van een nieuw testament. En hoe dat dan moet als iemand bijvoorbeeld thuis in verplichte quarantaine zit of woont in een verpleeghuis waar bezoek verboden is. Maar het zijn niet alleen de ouderen of kinderen van ouderen die vragen hebben. Ook jonge gezinnen nemen nu de tijd om stil te staan of ze hun financiële zaken op orde hebben voor nu én later. Het is nu het moment om alles goed te regelen.
Voorwaarde van het virtuele testament is dat de betreffende persoon nog aanspreekbaar is. Wie op een afdeling intensive care ligt en vooraf niets geregeld heeft en niet meer kan communiceren is helaas te laat. Dus is het echt zaak dit tijdig te regelen. Bij overlijden wordt het vermogen verdeeld volgens wettelijke bepalingen of een verouderd testament. En dan komt al gauw de betaling van erfbelasting om de hoek kijken.
Het is een misverstand dat mensen die zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebben in gemeenschap van goederen, in dit soort uitzonderlijke situaties voor elkaar een testament kunnen ondertekenen: Dat kan absoluut niet. Beiden moeten echt zelf een handtekening zetten.
Door een testament op te stellen bepaalt u zelf wat er met uw nalatenschap gebeurt. Daarnaast kunt u met een testament besparen op de erfbelasting. Een testament kunt u laten opmaken met behulp van een Erfrechtadviseur. Deze kan u ook advies geven hoe u het testament zo kunt inrichten dat dit voor uw nabestaanden zo gunstig mogelijk is en dat er zo min mogelijk erfbelasting afgedragen hoeft te worden.
Wilt u in contact komen met een goede Erfrechtadviseur bij u in de buurt die u kan helpen bij het opstellen van een testament? Bel dan 0164 – 607 211 of neem contact op via de website. We bellen u dan vrijblijvend terug.
Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.