Hypotheek senioren berekenen? Voor senioren is het niet gemakkelijk om een hypotheek af te sluiten of te verhogen voor bijvoorbeeld een verbouwing. Door de nieuwe, strengere regels kunnen ze vaak minder lenen dan ze nu al doen als ze nu naar een hypotheekverstrekker stappen om een hypotheek af te sluiten. Hoe kan dat?
De reden dat senioren vaak een lager bedrag kunnen lenen aan hypotheek, is vanwege het feit dat hypotheekverstrekkers al 10 jaar voorafgaand aan de pensioenleeftijd met het pensioen rekening houden. Vanaf de leeftijd van 57 jaar wordt er met het toekomstige pensioeninkomen rekening gehouden wanneer hypotheekverstrekkers de maximale hypotheek voor senioren berekenen. Daarnaast stellen sommige hypotheekverstrekkers aanvullende eisen, zoals het versneld moeten aflossen van de hypotheek na pensionering.
Voor senioren die zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen, kan dit dus een probleem zijn. De regels waarmee hypotheekverstrekkers de maximale hypotheek voor senioren berekenen, zijn er om te voorkomen dat woningbezitters onverantwoord lenen. Eén van die regels is bijvoorbeeld dat de aanvrager de lasten van een annuïteitenhypotheek 30 jaar kan dragen. Dat is bij de steeds groter wordende groep senioren natuurlijk een risico. Wat zijn de mogelijkheden dan nog voor senioren?
Een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie, NHG, is misschien een alternatief. Dit is mogelijk bij woningen van maximaal € 355.000 in 2022. Bij gelijkblijvende of lagere woonlasten na de verhuizing, mag een hypotheekverstrekker bij een hypotheek met NHG de werkelijke maandelijkse woonlasten als uitgangspunt nemen. Een voorwaarde is dan wel dat de rente voor minstens 20 jaar vaststaat. In enkele (uitzonderings)gevallen mag de nieuwe werkelijke maandlast wel hoger uitvallen dan de oude werkelijke maandlast. Dat mag alleen als het vanwege gezondheidsredenen noodzakelijk is om te verhuizen of als de klant na de verhuizing meer gaat aflossen op de hypotheek. Hypotheekverstrekkers dienen dit wel eerst te overleggen met het Waarborgfonds Eigen Woningen, die de NHG uitvoert.
Daarnaast is het in enkele gevallen mogelijk om de rente voor minder dan 20 jaar maar voor minstens 10 jaar vast te zetten. En dat is wellicht ook interessant voor senioren! Dit kan namelijk als de jongste van beide partners aan het einde van de rentevaste periode 85 jaar of ouder is, als de hypotheek lager is dan 50% van de woningwaarde of als de volledige hypotheek na afloop van de rentevaste periode afgelost is.
Ander inkomen
Wanneer hypotheekverstrekkers de hypotheek voor senioren berekenen, kunnen zij ook een ander inkomen meetellen, zoals inkomen uit spaargeld of beleggingen, een uitkerende lijfrenteverzekering of een bankspaarrekening. Het inkomen uit arbeid na pensionering wordt niet meegeteld als hypotheekverstrekkers de hypotheek voor senioren berekenen.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden in uw specifieke situatie? Neem dan vrijblijvend contact op met de Hypotheekadviseur om een afspraak te maken bij u in de buurt.
Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.