Het is niet altijd vanzelfsprekend dat de grond waarop uw woning staat ook van u is. Wanneer u bij aankoop van een nieuwe woning geen eigenaar wordt van de grond waarop de woning staat, krijgt u te maken met erfpacht. U moet dan erfpachtlasten betalen. Wat dat precies inhoudt, leggen we u hieronder uit.
Wanneer u erfpacht moet betalen, betaalt u huur voor het gebruiken van de grond waar uw woning op staat. Bij de notaris is vastgelegd wat de prijs is die u moet betalen en hoe lang u erfpacht moet betalen. Wanneer u een woning met erfpacht koopt, moet u er dus rekening mee houden dat uw maandlasten hoger zijn dan enkel de hypotheeklasten die u betaalt. Het is verstandig altijd even na te vragen wanneer de erfpachtovereenkomst afloopt. Het zou dan namelijk zomaar kunnen dat de erfpachtlasten ineens enorm stijgen, omdat ze aangepast worden aan de huidige tijd.
De gemeente kan verpachter van de grond zijn, maar het kan ook om een particuliere verpachter gaan. Omdat er flink wat verschillen kunnen zitten in de hoogte van de erfpachtlasten, worden deze lasten ook meegenomen bij het berekenen van de hypotheek die u maximaal kunt afsluiten. Ook een eventuele toekomstige stijging moet meegenomen worden bij het maken van een keuze. Want ook al zijn erfpachtlasten in veel gevallen aftrekbaar van de inkomstenbelasting, wanneer de erfpachtlasten ineens flink stijgen, kunt u daardoor toch in de problemen komen.
De Duokoop regeling brengt het kopen van uw droomhuis misschien wel binnen uw bereik. Indien u koopt met gebruikmaking van de Duokoop regeling hoeft u alleen het huis te kopen en niet de grond. Bij de Duokoop regeling wordt de grondt in erfpacht uitgegeven en “huurt” u derhalve de grond. U leest hier meer over op onze aparte informatiepagina over Duokoop.
De Hypotheekadviseur geeft u graag hypotheekadvies op maat als het om een hypotheek en erfpacht gaat. Kunt u de kosten voor de afbetaling meefinancieren met uw hypotheek? Is het bijvoorbeeld mogelijk de erfpacht voor langere tijd af te kopen? Dat maakt het vaak gemakkelijker om een hypotheek te krijgen en uw woning later eventueel weer te verkopen. U loopt dan minder risico op plotselinge prijsstijgingen. Een particuliere verpachter moet weer aan een aantal criteria voldoen om de onzekerheden bij de hypotheekverstrekker weg te nemen, waardoor u gemakkelijker een hypotheek met erfpacht af kunt sluiten. Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek leggen we het u graag nog eens rustig uit. Maak direct een afspraak.
Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.