Een hypotheek na uw 65e afsluiten, is dat wel mogelijk? Jazeker, ook op latere leeftijd kunt u nog een hypotheek afsluiten. Al gelden er vaak wel andere voorwaarden voor deze zogenaamde seniorenhypotheek. Zo kunt u toch nog dichterbij uw (klein)kinderen gaan wonen of terug naar die stad waar u vroeger zo graag kwam. Waar moet u allemaal aan denken en hoe kunt u uw maximale seniorenhypotheek berekenen?
Voor het afsluiten van een hypotheek geldt geen maximumleeftijd. Wel is het natuurlijk zo dat hoe ouder u bent, hoe groter het risico voor een hypotheekverstrekker is dat u de hypotheek niet binnen de afgesproken termijn terug kunt betalen. Om te kunnen profiteren van hypotheekrenteaftrek, moet u de hypotheek binnen 30 jaar annuïtair of lineair aflossen. U kunt zich hier op twee manieren voor indekken.
Allereerst is het mogelijk een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Uw partner of nabestaande krijgt dan na uw overlijden een bedrag uitgekeerd waarmee (een deel van) de hypotheek afgelost kan worden, wat het mogelijk maakt in de woning te blijven wonen of deze zonder restschuld te verkopen.
Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is op latere leeftijd minder gemakkelijk en soms zelfs onmogelijk of veel te duur. De hoogte van de premie wordt echter wel meegenomen bij het berekenen van de seniorenhypotheek. Hoe ouder u bent, hoe hoger de premie voor de overlijdensrisicoverzekering. Daarom werken sommige verzekeraars met een maximumleeftijd voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering, veelal tussen de 60 en 75 jaar.
Ook uw pensioen wordt meegenomen wanneer ze uw seniorenhypotheek berekenen. Bent u nog niet met pensioen maar duurt dat geen 10 jaar meer, dan wordt de hoogte van uw toekomstige pensioen ook meegenomen. Daarnaast wordt naar uw AOW en eventuele lijfrente gekeken. Krijgt u een AOW-uitkering na uw pensioen, dan betaalt u minder belasting, maar profiteert u ook minder van hypotheekrenteaftrek. Ook dit wordt meegenomen bij het berekenen van uw seniorenhypotheek.
Wanneer u voldoende eigen geld in kunt brengen, zodat u maar maximaal 80% van de waarde van de woning hoeft te lenen, hoeft u geen overlijdensrisicoverzekering af te sluiten en worden hiervoor dus geen kosten meegenomen bij het berekenen van uw seniorenhypotheek. Ook dat is dus een optie als u over voldoende eigen middelen beschikt, bijvoorbeeld uit de overwaarde van uw vorige woning.
De Hypotheekadviseur kan uw maximale seniorenhypotheek berekenen. We berekenen graag hoeveel u maximaal kunt lenen, wat de voorwaarden hiervoor zijn en met welke extra kosten u rekening moet houden. Een hypotheek afsluiten na je 65e is dus niet onmogelijk, maar kan wel ingewikkelder zijn. Maak vrijblijvend een afspraak bij één van onze vestigingen voor een kennismakingsgesprek. Neem direct contact met ons op!
Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.