Hoe werkt het splitsen van een gezamenlijke lening na scheiding? Wanneer u gaat scheiden, komt er veel op u af. Zeker het regelen van de financiën kan een blok aan uw been zijn bij uw scheiding. Wanneer u bijvoorbeeld gezamenlijk een lening afgesloten heeft, wilt u deze waarschijnlijk zo snel mogelijk aflossen of op naam van één van u beiden zetten. Hoe pakt u dat aan?
De Hypotheekadviseur regelt meer dan alleen uw hypotheek. Wij hebben financiële planners en mediators in huis om u te begeleiden bij allerlei grote levensgebeurtenissen zoals een scheiding. Neem contact op met uw lokale adviseur; die helpt u hier graag bij.
Het splitsen van een gezamenlijke lening na uw scheiding gaat gemakkelijker naarmate u langer (officieel) gescheiden bent. Na een langere tijd, wanneer u uw dagelijkse leven weer enigszins opgepakt heeft, is het voor kredietverstrekkers gemakkelijker een beeld te krijgen van uw ‘nieuwe’ inkomsten en uitgaven. Met deze betrouwbaardere gegevens kunnen zij beter beslissen of het splitsen van jullie gezamenlijke lening na uw scheiding verantwoord is.
Bij het splitsen van de lening na uw scheiding wordt de lening verdeeld, bijvoorbeeld 50/50. Wanneer één van de partners echter een lager inkomen heeft, kan het zijn dat die de lening na splitsing niet kan betalen. De lening kan dan niet 50/50 gesplitst worden, ook al vinden jullie dat allebei goed.
Lening blokkeren
Wanneer jullie samen voor de lening getekend hebben, kan dat vervelend uitpakken wanneer één van jullie beiden een grote aankoop doet. Omdat de lening ook op uw naam staat, bent u ook aansprakelijk voor het extra opgenomen bedrag. U kunt de lening dan laten blokkeren, zodat uw partner niet nog meer ongewenste heropnamen kan doen.
Jullie zijn samen verantwoordelijk voor de gezamenlijke lening. U zou simpelweg kunnen denken dat u daar vanaf bent wanneer u de helft van het openstaande krediet aflost. Helaas is dat niet het geval. Omdat de lening nog steeds op beide namen staat, bent u nog steeds aansprakelijk voor het openstaande saldo.
U kunt er ook voor kiezen alles bij het oude te laten en samen de lening af te blijven lossen. Wanneer u nog goed met elkaar overweg kunt, zou dat moeten kunnen. Houd er echter wel rekening mee dat als één van beiden minder inkomen krijgt, de ander alsnog opdraait voor het openstaande saldo.
Zet alle opties goed naast elkaar om tot een goede beslissing te komen over het eventueel splitsen van de gezamenlijke lening na uw scheiding. En door al tijdens het aangaan van de lening goed na te denken over de juiste vorm, kunt u problemen voorkomen mocht u onverhoopt toch gaan scheiden. Heeft u behoefte aan advies en een financieel plan? Neem contact op met uw lokale adviseur; die helpt u hier graag bij.
Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.