Een nieuw huis kopen is een wereld op zich. Er gelden zoveel regels en er zijn zoveel mogelijkheden dat het u wellicht duizelt. De Hypotheekadviseur zet graag voor u op een rijtje hoe het stappenplan er bij een huis kopen over het algemeen uitziet.
Stap 1: Oriënteren
Het stappenplan om een huis te kopen, begint natuurlijk met de oriëntatiefase. Alvorens u kunt gaan oriënteren, is het fijn om te weten wat u maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Alleen dan heeft u een goed beeld van de mogelijkheden en in welke prijscategorie u kunt gaan zoeken. Houd ook rekening met kosten voor het inrichten naar uw smaak en met bijkomende kosten, zoals kosten koper. Een Hypotheekadviseur kan u precies vertellen wat er mogelijk is, ook als starter, zzp’er of bij een tijdelijk contract of studieschuld.
Denk daarnaast na over of u een aankoopmakelaar zou willen inschakelen voor (een deel van) het kooptraject. Een aankoopmakelaar zoekt met u mee naar huizen die aan uw wensen voldoen, onderhandelt en adviseert over de prijs en kijkt mee wat de woning waard is. Een aankoopmakelaar vraagt hiervoor altijd een vergoeding.
Stap 2: Bezichtigen en bieden
Vervolgens kan het bezichtigen gaan beginnen. Bezichtig gerust meerdere huizen om zo een betere vergelijking te kunnen maken. Let tijdens de bezichtigingen niet alleen op de grootte van de ruimtes, maar ook op de indeling, de staat van het huis, de ligging van de tuin en de buurt. Wat vindt u belangrijk? Wat moet er nog gebeuren aan het huis? Wat zegt uw gevoel?
Bent u tot over uw oren verliefd geworden op een huis? Dan kunt u een openingsbod uitbrengen. Kijk hiervoor eens naar vergelijkbare woningen, wat hebben die opgebracht? Heeft u een aankoopmakelaar, dan kan deze u uitstekend adviseren. Stem samen een stappenplan af om het huis te kopen. Wilt u onderhandelen of brengt u direct een eindbod uit? Hoe populair schat u in dat het huis is en hoe graag willen de verkopers er vanaf?
Stap 3: Bouwkundige keuring
Een bouwkundige keuring uit laten voeren is erg verstandig. Het geeft u meer zekerheid over de staat van het huis omdat er naar verborgen gebreken gekeken wordt. U kunt een bouwkundige keuring ook als voorwaarde opnemen in de koopovereenkomst, bijvoorbeeld dat de koopovereenkomst ontbonden mag worden als de verwachte kosten voor herstel boven een bepaald bedrag komen.
Stap 4: Voorlopig koopcontract en financiering regelen
Is uw bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Nu kan het voorlopig koopcontract opgesteld worden. Let goed op de ontbindende voorwaarden, zoals onder voorbehoud van financiering. Na het tekenen van het voorlopig koopcontract heeft u nog drie dagen bedenktijd om zonder opgave van redenen van de koopovereenkomst af te zien.
Na het ondertekenen van het voorlopig koopcontract, is het zaak zo snel mogelijk de financiering te regelen. De Hypotheekadviseur helpt u graag bij het afsluiten van de juiste hypotheek, eventueel met NHG, een overbruggingskrediet of zelfs een BKR-registratie.
Als alles geregeld is, dan kan eindelijk de overdracht plaatsvinden en bent u officieel eigenaar van uw droomhuis! De Hypotheekadviseur helpt u graag het financiële plaatje rond te krijgen. Maak snel een afspraak voor een kennismakingsgesprek!
Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.