De reden waarom veel mensen een testament op laten maken, is dat een testament hen de mogelijkheid biedt zelf te bepalen waar hun nalatenschap naartoe gaat. Wat echter niet iedereen weet, is dat een testament ook voorkomt dat er dubbel successierecht betaald moet worden wanneer het vermogen eerst naar de langstlevende partner vererft en bij zijn of haar overlijden naar de eventuele kinderen. Er zijn een aantal manieren om een testament in te steken, we lichten ze hieronder graag toe.
Bij ouderlijke boedelverdeling worden zowel de kinderen als de langstlevende partner erfgenamen. Alle goederen gaan naar de langstlevende, waarbij de kinderen een (rentedragende) vordering op hun vader of moeder krijgen omdat ze onderbedeeld zijn. De rentedragende vordering laat het vererfde vermogen ieder jaar afnemen, waardoor bij het overlijden van de langstlevende partner van de nalatenschap weinig tot niets over is. Hierdoor hoeft er weinig tot geen successierecht betaald te worden. In de wet is bepaald dat als er geen testament opgesteld wordt, de ouderlijke boedelverdeling automatisch van toepassing is, de zogenaamde wettelijke verdeling.
Een manier om dubbel successierecht te voorkomen is een vruchtgebruiktestament. De langstlevende wordt in dit testament onterfd, maar behoudt wel het vruchtgebruik over het vermogen, meestal tot zijn of haar overlijden. Het gehele vermogen gaat naar de kinderen, maar is dus belast met het vruchtgebruik. Inkomsten uit het vermogen, zoals rente, komen aan de langstlevende toe en hij of zij heeft eveneens de mogelijkheid op het vermogen in te teren. Na zijn of haar overlijden is het vermogen vrij van successierechten.
De langstlevende partner is vaak de reden waarom een testament opgemaakt wordt. Een testament kan echter ook opgemaakt worden vanwege fiscale voordelen. Dat is van toepassing bij het ik-opatestament, wanneer opa of oma geld aan zijn / haar kleinkinderen wil nalaten. Het ik-opatestament is ook een constructie om dubbele successierechten of vererving te voorkomen. Dat gebeurt door een deel van het vermogen na te laten aan de kleinkinderen in de vorm van een vordering op de kinderen van de erflater. De kinderen mogen tot hun overlijden over het vermogen beschikken. De kleinkinderen erven daarna direct van hun opa en oma, waardoor er geen dubbele successiebelasting betaald hoeft te worden.
Wilt u meer weten over waarom een testament aan te raden is en wat de verschillende mogelijkheden hiervoor zijn, of wilt u hypotheekadvies? Neem dan vrijblijvend contact op met De Hypotheekadviseur. We helpen u graag verder met erfrechtadvies op maat. U kunt hiervoor terecht bij één van onze vestigingen in Nederland. Met vestigingen van Noord-Holland en Utrecht tot Gelderland en Zeeland zit er altijd een vestiging bij u in de buurt. We geven u onafhankelijk advies waarbij u altijd centraal staat.
Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.