Wat is een familiehypotheek? Voor starters is het niet gemakkelijk om een hypotheek af te sluiten. Omdat ze slechts 100% van de waarde van de woning kunnen lenen, zullen ze extra kosten voor bijvoorbeeld de overdracht en een eventuele verbouwing van eigen geld moeten financieren. Bovendien worden de huizenprijzen steeds hoger. Een nieuw huis kopen is dan helemaal niet zo vanzelfsprekend. Steeds vaker wordt er daarom gebruikgemaakt van een zogenaamde ‘familiehypotheek’.
Bij een familiehypotheek, ook wel familiebank constructie genoemd, helpt een familielid een ander familielid bij het financieren van een woning, bijvoorbeeld ouders die hun kind helpen. Deze familiehypotheek kan naast een reguliere hypotheek afgesloten worden, voor net dat beetje extra geld, of ter vervanging van een reguliere hypotheek. Dit heeft zowel voor de lener als de uitlener een aantal voordelen.
Spaargeld op een spaarrekening heeft een opvallend lage spaarrente. Voor een familielid kan het daarom erg aantrekkelijk zijn geld uit te lenen tegen een hoger rendement. Zonder er iets voor te hoeven doen, ontvangt hij op deze manier iedere maand meer rente. Voor de lener heeft een familiehypotheek als voordeel dat er een hogere hypotheek afgesloten kan worden waardoor een duurder droomhuis haalbaar is. En de maandlasten zijn ook nog eens lager als er een scherp rentepercentage voor de familiehypotheek afgesproken wordt!
Daarnaast biedt een familiehypotheek fiscale voordelen. Een familiehypotheek wordt namelijk niet als een schenking gezien, omdat er een bepaald rentepercentage afgesproken wordt. Wanneer er bij het aankopen van een woning maar een bepaald bedrag belastingvrij geschonken mag worden, kan een familiehypotheek een aantrekkelijk alternatief zijn als een ouder een kind wil helpen met het kopen van een woning. Bovendien is de rente van de familiehypotheek onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar voor de lener. Dat geldt als de afgesproken rente marktconform is, vergelijkbaar met een persoonlijke lening, als de lening in 30 jaar minimaal annuïtair afgelost wordt en als alle afspraken rondom de familiehypotheek schriftelijk vastgelegd zijn.
De Hypotheekadviseur kijkt graag voor u na wat de mogelijkheid voor een familiehypotheek is bij verschillende hypotheekverstrekkers. Een aantal hypotheekverstrekkers behandelen een familiehypotheek bijvoorbeeld als ‘financieringslast neutraal’. Dit betekent dat wanneer de rente en aflossing van de familiehypotheek (deels) wordt teruggeschonken door de uitlener aan de lener, er bij de hypotheekverstrekkers meer geleend kan worden dan de hypotheeknormen voorschrijven. Nog een bijkomend voordeel dus!
We zetten alles voor u op een rijtje en kunnen u helpen alle afspraken over de familiehypotheek op papier te zetten, om zo discussies te voorkomen. Ook kunnen we u meer vertellen over andere mogelijkheden die ouders hebben om hun kind(eren) te helpen bij de aankoop van een woning, zoals garant staan of schenken. Maak vrijblijvend een afspraak bij één van onze vestigingen voor een kennismakingsgesprek!
Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.